Tırnak büyüklüğündeki bir balığın matkap gibi yüksek ses çıkarabildiği keşfedildi



Bilimsel adı Danionella cerebrum olan bir tırnak büyüklüğündeki balık 140 desibel yani bir matkaptan işitebileceğiniz kadar ses çıkartıyor. 12 mm boyunda şeffaf bir gövdeye sahip balık bu sesi yüzme kesesi adı verilen organından çıkarıyor.


Araştırmacılar boyutuna göre şimdiye kadar bulunan en gürültülü balık olduğunu düşünüyor. Araştırmacılar balığın bu sesi sosyal iletişim için çıkardığına inanıyor.

Doğada genellikle hayvan ne kadar büyükse sesi de o kadar yüksek oluyor. Mesela bir filin çıkardığı ses (125 db) ile bir insanın konuşma sesi  (ortalama 70 db) arasındaki farkı düşünün. Ancak suyun altında bu durum değişiyor. Myanmar'ın sığ ve bulanık sularında yaşayan Danionella cerebrum isimli bu minik balık şimdiye kadar keşfedilen en gürültülü türlerden biri. Bir diğer örnek de tabanca karidesi. Karides suyun altında 200 desibele kadar yüksek sesler çıkarabiliyor.

Birçok balık türü ses çıkarmak için kaslarını kullanarak, suyun altında kalmalarına yardımcı olan gaz dolu yüzme kesesine vuruyor Danionella ise daha farklı bir yöntem kullanıyor. Balığın kasları kasıldığında, bunlar bir kaburgayı 2.000 g'ın üzerinde bir kuvvetle çekiyor, bu da kasın içinde bulunan bir kıkırdak parçası ile gerginlik yaratıyor ve kıkırdak serbest kaldığında yüzme kesesine çarpıyor.

Bu sesi sadece türün erkekleri bir aradayken çıkarıyor. Bazılarının sesi diğerlerinden daha yüksek çıkabiliyor. En yüksek ses çıkaranların yanında diğer erkeklerin sessiz kalmaları nedeniyle bilim insanları bunun bir hiyerarşi kurma yöntemi olduğunu düşünüyorlar. 

Danionella cerebrum’un minik gövdesine karşın çok güçlü olan ses yeteneği, Allah'ın yaratmasındaki mükemmelliği ve detayları gözler önüne seren harika bir örnektir. Bu sistemin çalışabilmesi için, tüm ayrıntılarıyla kusursuz olarak var olması zorunludur. Balığın güçlü kasları ve bunlarla uyum içinde çalışan kıkırdak parçası ve güçlü darbelere dayanıklı yüzme kesesi olmasa bu minik canlı böylesine güçlü ses çıkmazdı. Kese darbelere daha az dayanıklı olsa veya kıkırdaktan daha keskin olsa ses çıkmayacağı gibi balığın hayatı da tehlikeye girerdi. İşte bütün bu detaylar, Allah'ın yaratmasındaki ihtişamı ve mükemmelliği gözler önüne serer.

 

Kaynak:

Verity A.N.O. Cook et al. 2024. Ultrafast sound production mechanism in one of the smallest vertebrates. PNAS 121 (10): e2314017121; doi: 10.1073/pnas.2314017121
https://www.sci.news/biology/danionella-cerebrum-sounds-12724.html

Yorum Gönder

0 Yorumlar