İyiliğin Hayatınızdaki İzlerini Görebiliyor musunuz?

 



Allah, samimi gayrete hemen güzel bir karşılık verir. Allah’ı anmayı, ona yakınlaşmayı, Allah’a yönelik şükrü, bağlılığı, aşkı artırmayı hedefleyerek dikkati Allah’a vermek Allah’ın çok sevdiği bir ibadettir. Açık bir şuurla hareket edip, Allah’ın tecellilerini aramamızı, bunları anlayabilmemizi Allah sever. Allah’ın yarattığı her şeyde detayları fark eden, özenle Allah’ın kendisi için hazırladıklarını görmek istediğini ortaya koyan, güzel ahlakta kararlı olan insan, Allah’tan çok güzel bir karşılık alır. 

Hayır, kim (güzel davranış ve) iyilikte bulunarak kendisini Allah'a teslim ederse, artık onun Rabbi Katında ecri vardır. Onlar için korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır. (Bakara Suresi, 112)

 

Bu ayette iyilik yapmak ile Allah’a teslim olmak beraber anılmaktadır ki bu çok önemlidir. Sokaktaki canlılara yemek vermek, yaşı ilerlemiş bir insana yardım etmek güzel davranışlardır ancak bunların Allah’a teslim olmuş bir halde, Allah rızası için yapılması onları daha güzel hale getirir ve Allah Katında da o insanı kıymetli kılar. Ayette bildirildiği gibi iyilik yapanlara her zaman çok güzel bir karşılık vardır. İyiliğin karşılığını bu dünyada da hemen görmek mümkündür.

 

İman eden insan her yerde Allah’ın tecellilerini görür, her fırsatta Allah’ın yarattığı hikmetleri, güzellikleri tanır. Bunlardan yola çıkarak Allah’ı hatırlar, Allah’ı daha çok sever, Allah’ın yarattığını bilerek herşeyi neşeyle, şevkle karşılar. Hasta yatağındayken etkileyici canlılar, manzaralar görmek isteyen ama bunu yapamayan bir kişi dünyadaki en şaşırtıcı, en sevimli hayvanların fotoğrafları karşısına çıktığında ve bunların Allah’tan gelen bir güzellik olduğunu anladığında hayatında birşeyler değişmeye başlar. Her zaman gördüğü bir kedinin, yanına gelip sevgi göstermesine şahit olan, aklındaki yemeği eve gittiğinde hazır bulan, çok özlediği birini sürpriz olarak karşısında bulan kişi bunlarda bir mesaj olduğunu fark etmeye başladığında hayatındaki güzellikler de artacaktır. Allah bize yarattıklarıyla mesajlar verir ve bizim düşünmemizi, Kendisi’ne yönelmemizi, O’nu çok sevmemizi, O’nu her fırsatta anlatmamızı ister. Allah sevmek ve sevilmek ister. Bunun için de kaderde çeşitli vesileler yaratır ki biz bunu anlayalım.

 

Kaderdeki bu detaylar, Allah’ın yakın takibini hissettiren alametler olduğu için Allah’a aşık bir müminde büyük bir müjde etkisi oluşturur. Çünkü müminler için Allah’ın kendilerine kıymet verdiğini umacakları/anlayacakları olaylar yaşamaktan daha sevindirici bir şey yoktur. 

 

Bunlar inananların Allah ile özel bir bağ kurmasına, kalbi yakınlık hissetmelerine giden yollardır.

 

Bunlar, Allah’ın samimi kulunun gayretine verdiği güzel karşılıklardır. Ahiretteki karşılık ise daha büyüktür.

 

Kuran’da şöyle buyurulur:

 

Ahiretin karşılığı ise, iman edenler ve takvada bulunanlar için daha hayırlıdır. (Yusuf Suresi, 57)

 

Allah’ın insandan istediği, sevgidir. Allah’ın dinini koruyan, her ne pahasına olursa olsun Allah’ı seven ve her fırsatta Allah’a sevgisini gösteren, olumsuzluklarda dahi Allah yanlısı olan insanları Allah çok sever. Kendisi’ne sevgi sunmak isteyen ve sevgisinin artması için özen gösteren samimi kullarının duasını geri çevirmez. Unutmayalım ki hiçbir karşılık beklemeden, Allah’ın böyle bir ahlak istediğini bilerek, Allah’ın hoşnutluğunu umdukları için iyilik yapanlar en kıymetli olan şeyi; Allah’ın sevgisini kazanır. Çünkü

 

 


 “… Allah, iyilik yapanları sever” (Al-i İmran Suresi, 134). 

 

Allah, sonsuz sevilmeye layıktır. 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar