Allah insanlarla çok ilgilidir

 



Allah insanları dünyada bir imtihan ortamında yaratmıştır. Allah bu imtihan ortamını eşsiz detaylarla süslemiştir. Dünya üzerinde bildiğimiz ve bilmediğimiz detaylardan Allah'ın insanlara sürekli nimet sunduğunu görürüz. Bu detayları düşünmek Allah'ın sonsuz aklını kavramamız için birer vesile olur.


Allah dünyada onbinlerce şehir yaratmıştır. Şehirlerde bulunan milyonlarca ev vardır. Her ev yine milyonlarca detayıyla estetik bir düzen içindedir. Halıdaki renk uyumu, koltukların düzeni, televizyondaki görüntü, dolapta dizili elbiselerin güzelliği görebildiğimiz detayların arasındadır. Fakat detaylar gördüklerimizle de sınırlı değildir. Her evin içinde mikrop, bakteri gibi göremediğimiz detaylar da vardır.

Allah herşeyi bilen ve en ince ayrıntısına kadar takdir edip düzenleyendir. Dünyada bulunan herkesin doğumundan ölümüne kadar yaşadığı her olay, bu olaylarda hissettiği herşey, etrafındaki tüm görüntü Allah'ın yaratmasıyla gerçekleşmiştir. O yüzden insan gafil yaşamamalıdır. An an detaylardaki Allah'ın sonsuz ilmini düşünüp tefekkür etmelidir. Ancak bu şekilde detaylar anlamlı hale gelir. İşte böyle bir insan yün bir elbiseyi sadece kıyafet olarak görmez. Yünün elde edildiği hayvanın tüm özelliklerini içeren DNA'nın da elbisenin üzerinde olduğunu düşünüp Allah'ın detayda yarattığı sanata şükreder.

Kuran'da Allah'ın üstün gücü şu şekilde bildirilmektedir:

O, Evveldir, Ahirdir, Zahirdir, Batındır. O, herşeyi bilendir. Gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra arşa istiva eden O'dur. Yere gireni, ondan çıkanı, gökten ineni ve ona çıkanı bilir. Her nerede iseniz, O sizinle beraberdir, Allah, yaptıklarınızı görendir. (Hadid Suresi, 1-4)

Yorum Gönder

0 Yorumlar