Boş ve Faydasız Konuşmalardan Sakınmak




Allah (cc)'a inanmayan insanlar, yaşamlarının dünya hayatıyla sınırlı olduğunu düşündükleri için sonsuz ahiret hayatı için bir hazırlık yapmaya da gerek duymazlar. Nasıl bir tavır içerisinde olduklarını, yaşadıkları süre içerisinde hayırdan yana neler kazandıklarını, nasıl bir sona doğru ilerlediklerini düşünmezler.



Oysa her davranış, her söz, her düşünce hesap gününde insanın önüne çıkartılmak üzere saklanmaktadır. Söylenen her faydalı ve hikmetli söz, gösterilen her hayırlı davranış insanı ahirette kazançlı çıkaracak, Allah (cc)`ın izniyle Rabbimiz'in rızasını, cennetini ve rahmetini kazanmasına vesile olacaktır.

Müminlerin hayatlarına böyle bir şuur açıklığı hakim olduğu için her anlarını hayırlı ve hikmetli konuşmalarda, Allah (cc)`ın beğeneceğini umdukları salih amellerde bulunarak geçirirler. Ahireti düşünmeyen insanlar ise vakitlerini boş sözlere dalarak, ne kendilerine ne de başkalarına fayda sağlamayacak konuşmalarla ve boş işlerle oyalanarak harcarlar. Allah (cc) Kuran'ın "Onların kalpleri tutkuyla oyalanmadadır..." (Enbiya Suresi, 3) ayetiyle, Allah (cc)'a iman etmeyen insanların kalplerinin dünya hayatına dair işlere karşı tutku dolu bir oyalanma içerisinde olduğunu bildirmiştir. Bir başka ayette ise ahiretten yana gaflete düşüp, boş sözlerle oyalanan bu gibi insanlar için Rabbimiz, "...Onları bırak, içine 'daldıkları saçma uğraşılarında' oyalanıp-dursunlar." (Enam Suresi, 91) şeklinde buyurmaktadır. Bir başka ayette ise müminlerin boş ve yararsız sözlerden titizlikle kaçındıkları, "Boş ve yararsız olan sözü' işittikleri zaman ondan yüz çevirirler ve: "Bizim yapıp-ettiklerimiz bizim, sizin yapıp-ettikleriniz sizindir; size selam olsun, biz cahilleri benimsemeyiz" derler." (Kasas Suresi, 55) sözleriyle bildirilmiştir.

Müminler boş ve yararsız sözün ne olduğu konusunda da ölçülerini Kuran'a göre belirlerler. ``Boş konuşma``, Rabbimiz'in rızasının gözetilmediği, kişinin ya da karşısındakilerin ahiretlerine bir fayda sağlamayan, herhangi bir konuda fayda sağlamayan konuşmalardır. "Boş ve yararsız şeylerden yüz çevirmek" de, ancak Allah (cc)'ın rızasının gözetilmesiyle mümkün olur. Boş konuşma nasıl iman etmeyenlerin bir özelliğiyse, boş konuşmalara itibar etmemek, bunlardan rahatsız olmak ve hayırlı konuşmalara geçmek de müminlerin önemli bir özelliğidir. Müminler dünyada geçirdikleri her anlarının ahiret açısından çok kıymetli olduğunu bildikleri için, her an vicdanlarına başvurarak boş söze dalmamaya büyük özen gösterirler. Bir ayette sözleriyle müminlerin boş sözle karşılaştıkları zaman onurlu olarak geçtikleri şöyle bildirilmektedir:

"Ki onlar, yalan şahidlikte bulunmayanlar, boş ve yararsız sözle karşılaştıkları zaman onurlu olarak geçenlerdir." (Furkan Suresi, 72)





Yorum Gönder

0 Yorumlar