Allah'ın bizim için yarattığı en faydalı besinlerden biri çikolata




Bitter çikolatanın faydalarından biri, içeriğinde bulunan antioksidanların vücudun oksidatif stresle savaşmasına yardımcı olmasıdır. Bitter çikolatanın yüksek kakao oranı, polifenol ve flavonoid adı verilen antioksidanların sağlık açısından faydalı etkilerini artırır. Bu antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücrelerin hasar görmesini önlemeye yardımcı olur.



Acı-tatlı bir tada sahip bitter çikolata, yeşil çaydan daha fazla antioksidan içerir. Kalp sağlığı ve kanseri önlemede etkili bir rol oynayan flavonoidler, bitter çikolatayı ölçülü tüketildiğinde “sağlıklı gıda” yapar. Kakao yüzdesi düşük olan bitter çikolatalar daha fazla şeker ve sağlıksız yağ içerir. Bu nedenle bitter çikolata alırken en az yüzde 70 kakao içermesine ve şeker içermemesine özen gösterin. Bitter de olsa çikolata kalorili bir gıdadır ve dikkatli tüketilmedir. Bitter çikolata kalori açısından sütlü, beyaz ve ruby çikolata ile aynı değildir. Yüzde 70-85 oranında kakao içeren 28 gram kadar bitter çikolata 170 kaloridir. Kakao ayrıca potasyum, fosfor, bakır, demir, çinko ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengindir.


Ara öğünlerde minik bir parça tüketilebilecek olan bitter çikolatanın faydaları şöyle sıralanabilir:


Güçlü Antioksidanlar İçerir

Bitter çikolata organik bileşiklerden özellikle flavonoidler, polifenoller ve kateşinlere sahiptir. Bu antioksidanlar serbest radikalleri nötralize ederek, hücrelere ve dokulara hasar veren oksidatif stresi önler. Oksidatif stres diyabet, kalp hastalıkları, Parkinson, Alzheimer, kanser gibi hastalıklara neden olabilir.


Kalp Hastalıkları Riskini Düşürmeye Yardımcı Olur

Kalp hastalıkları için iki ana risk faktörü; yüksek tansiyon ve yüksek kolesteroldür. Bitter çikolatadaki bileşiklerle bu iki faktör arasında bir ilişki vardır. Bitter çikolatadaki flavanoller, vücuttaki nitrik oksit üretimini uyarır. Nitrik oksit, kan damarlarının genişlemesini, kan akışının hızlanmasını ve kan basıncının düşmesini sağlar. Bitter çikolata ayrıca, polifenoller ve teobromin bileşikleri sayesinde de kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) yükseltebilir.


Ne az şükrediyorsunuz? (Araf Suresi, 10)

Yorum Gönder

0 Yorumlar